Grad Konjic osim po prirodnim i kulturnim vrijednostima poznat je kao područje na kojem se uzgajaju stare
autohtone vrste voća i povrća, te stvaraju prehrambeni proizvodi, koje proizvode vrijedni poljoprivredni proizvođači.
Prepoznatljivi po svojoj kvaliteti
Paradajz i luk iz Buturović Polja, bjelimićki krompir, repovački sir, idbarski kupus, nevizdračke šljive, konjički med, klišanski kesten, borovnica i brusnica, ljekovite trave sa Zec planine, Bitovinje, Prenja, Bjelašnice i Visočice, samo su neki od proizvoda na koje su Konjičani posebno ponosni.
Svaki od njih, na svoj način obogaćuje gastro ponudu koja se stvara od ekološki proizvedenih sirovina. Svi ovi proizvodi našli su svoje mjesto u kuhinjama i na trpezama Bosanaca i Hercegovaca, kao i u ugostiteljskim objektima u Konjicu i okolini.
Raznovrsni plodovi truda i rada Konjičana prepoznatljivi su po svojoj kvaliteti zato se nastoje zaštiti kroz markice izvornosti #madeinkonjic.
Gosti pri dolasku u Konjic mogu uživati u svježim proizvodima, slatkim i slanim prerađevinama, delicijama od voće i povrća koje čine bogatstvo gastro ponude.
Ako vas u Konjicu pozovu na”Kestenijadu”, ”Konjic Food Fest”, ”Dane poljoprivrede” riblje specijalitete, slatka i slana iznenađenja, poziv ne odbijajte jer slasne zalogaje pripremaju kulinarski virtuozi koji se u ovom gradu posebno obrazuju za kuhare koji će ugoditi svakoj vašoj gastro želji.